Birincisi: Arap Mağrip Birliği'nin kuruluşunun tarihsel arka planı
Arap Mağrip ülkelerinin, yani (Libya-Tunus-Cezayir-Fas-Moritanya) etnik, dilsel, dinsel ve hatta coğrafi olarak homojen bir blok oluşturduğu konusunda hiçbir fark yoktur, çünkü bu ülkeler Kuzey Afrika'da geniş bir coğrafi alanı işgal etmektedir. doğuda Mısır ve batıda Atlantik Okyanusu ile sınırlanmıştır. Kuzeyinde Akdeniz, güneyinde Sahra Çölü bulunur. Yüzölçümü 5.872.000 km2'den fazladır ve bu ülkelerin nüfusu yaklaşık 104 milyondur. Aşağıdaki gibi bölünmüştür
Öyle ki bu ülkelerde hakim olan etnik, ırksal ve hatta dilsel unsurlar arasında hiçbir fark yoktur. Bu durum, bu ülkelerin halkları arasında bu ülkeler arasındaki bütünleşmeye dair tutarlı bir duyguya yol açmış ve bu duygu, bir yandan söz konusu ülkeler arasındaki ortak tarih, diğer yandan da ortak bir gelecek ihtiyacı ile güçlenmiştir bölge.
Adı geçen Mağrip ülkeleri arasındaki birliğin ilk işaretleri, bu ülkelerde yirminci yüzyılın başında ortaya çıkan ulusal hareketlerin, özellikle de çıkarları savunmak için Fransa'da ortaya çıkan Kuzey Afrika Yıldız Partisi ile siyasi faaliyeti aracılığıyla ortaya çıktı. Fransa'daki Mağrip ülkelerinin işçilerinin birleşmesi ve ardından üç ülke (Tunus-Cezayir-Fas) arasındaki birlik çerçevesinde Mağrip ülkelerinin Fransa'dan bağımsızlığını elde etmeyi amaçlayan bir siyasi parti haline gelmiştir.
Tunus, Fas ve ardından Cezayir'de (1954) kurtuluş devriminin patlak vermesinden sonra, bu ülkelerdeki devrimci hareketlerin ortak eylem üzerinde anlaşmaya varmasıyla, bölge sakinleri arasında siyasi ve popüler düzeyde ortak duygu pekişti. ve siyasi açıklamaları Mağrip'in birliğini vurguladı. Üç ülke, Fransız sömürgeciliğinden kurtuluşlarının başarısı için birbirlerine siyasi ve maddi destek sağladı. 1962'de son ülkesi Cezayir'in bağımsızlığını kazanmasıyla bu ülkeleri yeniden ülke üzerindeki egemenliklerine kavuşturmayı ve Fransız sömürgecisini ülkeden tamamen uzaklaştırmayı başarmıştır.
Ancak bölge halklarının arzuladığı siyasi birlik, kendilerine takdir edildiği gibi gerçekleşmedi. Aksine, 1962'de Fransız kuvvetlerinin Cezayir'i terk etmesinden hemen sonra Cezayir ile Fas arasında savaş çatışmaları yaşandı ve bunun nedeni Fas'ın Cezayir'e ait bazı toprakları Fransız işgalinden önce bu toprakların Fas'a ait olması nedeniyle ele geçirmesidir. 1830'da Cezayir. Bu Cezayir tarafından reddedildi ve iki ülke arasında Kum Savaşı olarak bilinen savaş çatışmalarına yol açtı ve bu, her iki tarafın da uluslararası yasaların onayladığı şekliyle sömürgecilikten miras kalan sınırlara saygı gösterme taahhüdüyle sona erdi. Ancak bu çatışmanın etkisi, bölge ülkeleri arasında gelecekteki tüm siyasi birlik umutlarına yansıdı.
Durum, bu ülkeler tarafından seçilen yönlerle daha da kötüleşti. Bölgedeki en büyük iki ülke olan Cezayir ve Fas, birbirinden tamamen farklı iki siyasi model seçti. Fas'ın Batılı güçlerle çatışmayan bir sistemi benimseme eğilimini seçtiği bir dönemde, Cezayir rejimi kapitalizme ve Batılı güçlere karşı sosyalist bir sistemi benimseme eğilimindeydi. Cezayir'deki rejim, eski tarihinin bir uzantısı olarak monarşiyi benimseme eğiliminde olduğu için, Fas'ın bölgedeki vizyonuna pek hizmet etmediğini gördüğü Arap milliyetçiliğini ve (totaliter) cumhuriyetçi sistemi de benimsedi.
Cezayir Devlet Başkanı Houari Boumediene
Fas Kralı II. Hasan
İspanyol kuvvetlerinin (1975) yılında Batı Sahra'dan çekilmesi, Fas ile Cezayir arasındaki çatışmanın yeniden başlamasına yol açtığı için mesele burada bitmedi. İki ülke arasında bugüne kadar devam eden ve bazı aşamalarda devam eden diplomatik gerilimler, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin birden fazla kez kesilmesine yol açmıştı[1].
İkincisi: Arap Mağrip Birliği'ni kurma fikri
Bahsettiklerimiz, bölge ülkeleri arasında, amacı bir yandan bölge ülkeleri arasındaki ilişkileri ilerletmeye yönelik çabaları birleştirmek, diğer yandan da bölge ülkelerinin ekonomik imkânlarından ve insan kaynaklarından yararlanmaya çalışmaktır.
10 Haziran 1988'de Cezayir'de yapılan toplantıda, kuruluşun temellerini atmak üzere beş Kuzey Afrika ülkesi (Libya, Tunus, Cezayir, Fas ve Moritanya) arasındaki ilk anlaşma ile Cezayir ve Fas arasındaki farklılıkların üstesinden gelinmeye çalışıldı. 5 ülkeyi kapsayan bir Mağrip birliğinin kurulması ve bu amaçla karma bir komite kurulması kararlaştırıldı ve bu komitenin Cezayir'deki ilk toplantısı 17.07.1988 tarihinde yapıldı. Karma Komite ortak bir zemin bulmayı başardı ve 17 Şubat 1989'da Marakeş şehrinde beş ülkeyi içeren ilk Mağrip Birliği'nin kurulduğu duyurusu: Libya, Tunus, Cezayir, Fas ve Moritanya[2].
Arap Mağrip Birliği'nin kurulduğunu açıklayan Arap Mağrip ülkelerinin başkanları
Resim sağdan sola:
Libya Devlet Başkanı: Muammer Kaddafi, Moritanya Devlet Başkanı: Muawiya Ould Sidi Ahmed Taya. Cezayir Cumhurbaşkanı: Chadli Benjedid. Fas Kralı II. Hasan, Tunus Devlet Başkanı: Zine El Abidine Ben Ali.
Toplantı, aşağıdakilere dayalı ortak bir politikayı etkinleştirmek için bir dizi nokta belirledi:
1. Çeşitli alanlarda ortak politika yaklaşımı
2. Üye devletler arasında insanların, hizmetlerin, malların ve sermayenin serbest dolaşımını sağlamak için çalışın.
3. İlerleme ve refah elde etmek için Üye Devletler arasındaki kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi.
1989 Marakeş Antlaşması'nda belirtilene göre bu ortak politikanın benimsenmesinin temel amacı şudur:
Birincisi: Üye devletler arasında uzlaşmanın sağlanması ve aralarında diyaloğa dayalı yakın diplomatik işbirliğinin kurulması.
İkincisi: Üye devletlerin her birinin bağımsızlığını korumak.
Üçüncüsü: Üye Devletlerin sınai, tarımsal, ticari ve sosyal kalkınmasını sağlamak ve bu amaçla özellikle ortak projeler oluşturarak ve bu konuda genel ve özel programlar hazırlayarak gerekli araçları kullanmak.
Dördüncüsü: Her düzeyde eğitimi geliştirmeyi ve İslam'ın hoşgörülü öğretilerinden türetilen manevi değerleri korumayı amaçlayan işbirliği kurmak. Arap ulusal kimliğini korumak ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli araçları kullanmak.
Üçüncüsü: Arap Mağrip Birliği Kurumları
Arap Mağrip Birliği'nin hedeflerine ulaşması için, beş üye devlet, asıl amacı bu birliği yürütme sürecinin başarısı olan bir dizi organ kurmayı kabul etti:
1. Başkanlık Konseyi: Üye devletlerin başkanlarından oluşur ve Birlik içindeki en yüksek organdır. Konsey başkanlığı, üye devletlerin başkanları arasında dönüşümlü olarak bir yıl süreyle yapılır. Olağan toplantılarını her yıl yapmakta ve gerektiğinde olağanüstü toplantı yapma hakkına sahiptir. Başkanlık Divanı tek başına karar alma yetkisine sahiptir ve kararları üyelerinin oybirliği ile alınır[3].
2. Dışişleri Bakanları Konseyi: Birlik ülkelerinin dışişlerinden sorumlu bakanları ve Halk Komitesi sekreterinden oluşur. Dışişleri Bakanları Konseyi düzenli olarak toplanır. Başkanlığın daveti veya üyelerden birinin talebi üzerine olağanüstü de toplanabilir. Tüm üyeler hazır bulunmadıkça toplantı geçerli değildir. Ve varsayıyor:
• Başkanlık Konseyi oturumlarına hazırlık.
• İzleme komitesi ve uzmanlaşmış bakanlık komitelerinin önerilerini dikkate almak ve bölgesel ve uluslararası kuruluşlardaki politikaları ve pozisyonları koordine etmek.
• Başkanlık Divanı tarafından verilen tüm konuları incelemek.
3. İzleme Komitesi: Birlik işlerini takip etmek üzere her biri kendi ülkesinin kabinesine atanan üyelerden oluşur. Komite, birliğin sorunlarını önlemek için genel sekreterlik ve ihtisas bakanlık komiteleri ile tamamlayıcı bir şekilde takip eder.
• Komite çalışmalarının sonuçlarını Dışişleri Bakanları Konseyi'ne sunar.
• Komite, çeşitli organların çalışmalarını geliştirmek ve federasyonun çalışmalarına dinamizm kazandırmak için Genel Sekreterlik ile işbirliği içinde çalışır.
• Komite, ilerlemeyi değerlendirmek, engelleri belirlemek ve uygun çözümler önermek için Genel Sekreterlik ile periyodik toplantılar yapar.
4. Genel Sekreterlik: Merkezi Fas'ın başkenti Rabat'tadır. Başkanlık Divanı tarafından üç yıllık bir süre için atanan ve bir kez yenilenebilen bir Genel Sekreter ile yeterlilik ve Birlik amaçlarına bağlılık esasına göre Birlik vatandaşları arasından yeterli sayıda ve adil ve adil bir şekilde çalışanlardan oluşur. Üye ülkeler arasında dağıtım. Genel Sekreterlik aşağıdaki temel görevleri yerine getirir:
• Başkanlık Divanı kararlarının tüm birlik organları ile koordineli olarak uygulanması için çalışır.
• İzleme Komitesi ile işbirliği içinde Federasyon çalışma programı için yürütme planlarının hazırlanmasına katkıda bulunmak.
• Mağrip yetkinlikleri yardımıyla araştırma ve incelemeler hazırlamak, bilgi ve belgeleri sağlamak ve uzman görüşü bildirmek.
• Birliğin kurulmasındaki ilerleme hakkında periyodik raporlar hazırlamak.
• Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanları Konseyi, İzleme Komitesi, ihtisas bakanları komiteleri, Şura Konseyi, Yargı belgeleri ve Birlik'in her türlü resmi belgesini, çerçevesinde akdedilen toplu sözleşmeleri onaylayan belgeler de dahil olmak üzere muhafaza etmek. Birlik
• Bilgi ve belgeleme alanında uzmanlaşmış federal kurumlar arasında koordinasyon çalışmaları yapmak.
• Ortak Arap eylemini geliştirmek için işbirliği alanlarını belirlemek ve Birliğin organlarıyla koordinasyon içinde benzer Afrikalı gruplar ve diğer uluslararası grup ve kuruluşlarla işbirliği yapmak için Arap Devletleri Ligi Genel Sekreterliği ile bağlantı kurmak.
Dördüncüsü: Mağrip Birliğinin Başarısını Engelleyen Sorunlar
Arap Mağrip Birliği kurumu bünyesinde Kuzey Afrika ülkelerinin ekonomik ve siyasi birliğinin sağlanmasının önünde pek çok sorun bulunmaktadır ancak asıl sorunun Fas ve Cezayir arasında çeşitli konularda süregelen çatışma olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan en önemlisi Batı Sahra meselesidir ve bu sorunun aşılmamasının Fas Birliği'nin kurumlarına kalacağını da söyleyebiliriz Arapça sadece gazete forumlarında yer alan sözlerdir. Ayrıca, Fas'ın Batı Sahra'daki hakkını tesis etmek için İsrail işgaliyle güçlü bir normalleşme sürecine dahil olması, Cezayir'in İsrail işgaliyle herhangi bir normalleşmeyi reddetme tarafında yer alması ve bunu reddetmesi nedeniyle Cezayir ile uzlaşma olasılığını artık imkansız hale getiriyor. kategorik olarak.
Bu nedenle, Arap Mağrip ülkelerinin gerçek bir birliğini görmenin tek umudunun, Cezayir ve Fas'ın Sahra meselesiyle ilgili farklılıklarını aşma veya en azından duruma göre bunları aşmaya çalışmasıyla bağlantılı olduğunu söyleyebiliriz. Arap Mağrip Birliği'nin kurumlarını harekete geçirmeye katkıda bulunan uzun vadeli fikir birliğine varmak.
Sonuçlar:
Arap Mağrip ‘teki ve özellikle Cezayir ile Fas arasındaki siyasi rejimler arasındaki farklılıklar, Mağrip Birliği'nin çalışmalarının herhangi bir şekilde gelişmesinin önünde duruyor ve onu ruhsuz bir kurum haline getiriyor. ve ekonomik olanı. Bunun için şunu söyleyebiliriz:
"Arap Mağrip Birliği" kurumunun gerçekte nasıl tarihi ve ortak mücadelesinde olduğu gibi Mağrip halkının vicdanında da var olduğu.
Bölge halkları, ortak Mağrip bölgesi rüyasını yaşamayı başardılar, ancak bu ülkelerdeki siyasi rejimler, bu birliği hâlâ gerçekleştirememekte ve bunu, Mağrip halkına refah ve insana yakışır bir yaşam sağlamak için başarılı bir ekonomik projeye dönüştürememektedir.
[1] KHEİREDDİNE SAİDİ, “Cezayir ile Fas arasındaki diplomatik krizlerde yeni bir sayfa”https://afam.org.tr/cezayir-ile-fas-arasindaki-diplomatik-krizlerde-yeni-bir-sayfa/ . [2]Daha ayrıntılar için bakın: Zeralda Statement: 10/06/1988. http://maghrebarabe.org/%D8%A8%D9%8A%D8%A7%D9%86%D8%B2%D8%B1%D8%A7%D9%84%D8%AF%D8%A9/ [3]: Arab Maghreb Union website. https://maghrebarabe.org/
Comments