Geleneksel bir savaş nadiren yalnızca sağdaki ana savaşçıları içerir. Hem eyalet içi hem de eyaletler arası konvansiyonel savaşlar, kilit aktörleri destekleyen müdahalelerle her zaman karmaşık olmuştur. İttifak, çatışma dışındaki gruplar tarafından uygulanan baskın katılım biçimi olarak ortaya çıkar.
En çok uygulanan tür olan dolaylı katılım, savaşan hiziplerden birinin davası için beyan edilen meşru desteği takip eder. Çoğu durumda, çeşitli destekleri genişletir, ancak savaş alanına asker göndermez. Bu durum, günümüzde de devam etmektedir. Güçlü Rusya'yı Ukrayna ile karşı karşıya getiren savaş devam ederken, dünya, savaşa dahil olan güçlerin şekillendirilmiş yönelimini gözlemliyor. Kremlin ve Kiev arasındaki çatışma birçok aktör içermektedir.
Etiyopya iç savaşını önemli bir nedene göre tanımlarsak iki kilit aktör ortaya çıkıyor. Devam eden savaşın merkezinde iki lider güç bulunuyor: federal hükümet ve Tigray Halk Kurtuluş Gücü (TPLF) / Tigray Savunma Gücü (TDF). TPLF, Etiyopya'yı 1991'den bu yana yaklaşık otuz yıl yönetti. TDF, Batı'dan umutsuzca ihtiyaç duyduğu sempati ve diplomatik desteği, belirsiz bir kaynaktan gelen silah desteği de dahil olmak üzere, tadını çıkarmayı başarırken, federal hükümet bir müttefik güç kurdu (ttimmir hayil-in Amharic). Hükümet yanlısı medya tarafından kullanıldığı gibi Müttefik kuvvet; Etiyopya Savunma Kuvvetleri, Eritre Ordusu ve ulus altı kuvvetleri içerir.
Etiyopya'da Neden Savaş Var?
Etiyopya, 17 yıllık acımasız Derg rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan yıkıcı bir iç savaşın sona ermesinden sonra yaklaşık otuz yıldır nispeten barışçıl bir dönem yaşıyor. Abiy 2018'de göreve geldikten sonra, Tigray'da ve Oromia bölge devletlerinin bazı bölgelerinde iç savaş yeniden başladı. Son iki yılda, özellikle Kuzey Etiyopya'daki çatışma, ülkenin ekonomisi ve küresel imajı üzerinde yıkıcı bir etkiyle devletin siyasi gündemine hakim oldu.
Etiyopya'da devam eden savaş, ülkenin sosyo-politik geleceğini dikte eden ideolojik farklılıklardan çok güç mücadeleleriyle ilgilidir. TPLF ve Refah Partisi'nin (PP) yönetici seçkinleri, şu anda dağılmış durumdaki Etiyopya Halkın Devrimci ve Demokrat Partisi'nin (EPRDF) yoldaşlarıydı. Bölünme ve ardından gelen şiddetli düşmanlığa rağmen, mevcut siyasi manzara, EPRDF'nin yavrularının birbirlerine karşı savaş açmasına neden olacak büyük bir ideolojik değişim göstermiyor. Anayasa bozulmadan kalır. Ulusal düzeyde, önde gelen siyasi düşünce konsolide edilerek, özyönetim ve adil güç paylaşımı söylem yapısı oluşturuldu. Şimdi iki bölge devleti federal siyasi çerçeve alanına katılarak sayıyı dokuzdan on bire çıkardı. Bununla birlikte, ana akım siyasi söylemi reddeden küçük ama büyük ölçüde etkili siyasi gruplar, federal hükümeti Tigray güçlerine karşı savaşmaya zorlayan mevcut krizde önemli bir rol oynamaya devam ediyor.
Kuzeyde devam eden savaşı, güç mücadelesi daha iyi açıklayabilir. Ülkenin kaynakları üzerindeki ezici kontrolüne ve rakipsiz komuta gücüne rağmen, PP'nin son dört yıldaki iktidar performansı, partinin acı çekmeye devam ettiği zayıflığın seviyesini gösteriyor. Eski diktatör TPLF'nin bıraktığı boşluk hissedilmiş gibiydi. Tigrayan seçkinleri diktatörce bir azınlık yönetimi kurdu, ancak TPLF liderliğindeki Etiyopya devleti, güçlü bir güvenlik ve hiyerarşik olarak iç içe geçmiş ve işleyen bir bürokrasi ile kendi içinde tutarlıydı. TPLF sarayı sosyal üssü Mekelle'ye çekilerek tahliye ettiğinde hem bürokrasi hem de askeri olarak tam kapasitesini kullandı. Son iki yılda, konvansiyonel savaş patlak verdikten sonra, TPLF/TDF ortaya çıktı ve Addis'te bıraktığı zayıf merkezi hükümete büyük bir tehdit oluşturan güçlü bir güç olduğunu kanıtladı. TPLF'yi yenmek için federal hükümet, resmi olarak örgütlenmiş herhangi bir aktörden ve düzensiz güçlerden herhangi bir destek için mücadele ediyor gibiydi.
Savaşan Grupların Çıkarlarının Haritasını Çıkarmak
Savaş alanında bir yanda TPLF/TDF, diğer yanda ttimmir hayil olarak bilinen güç, konvansiyonel savaşla mücadele ediyor.
TPLF, neredeyse tüm Tigraway'in yasal temsilcisi olarak sosyo-politik tabanından sarsılmaz bir destek aldı. Silahlı kanadı hızla her şeyi kapsayan bir askeri yapıya doğru genişledi ve bu durum TDF’ye yol açtı. Tigray'ın bölgesel bir hükümeti olarak, kuvvet defalarca Abiy hükümetine karşı savaşmanın ana nedenini kamuoyuna açıkladı. Mevcut anayasaya sıkı sıkıya bağlılık ve gerçek uygulama talebi, davanın özüdür. Anayasa, bölgesel düzeyde özyönetimin tam olarak uygulanmasını, korunmasını ve ulusal düzeyde gücün adil dağılımını sağlamıştır. Abiy hükümeti, anayasanın kaldırılmasını ve 1991 öncesi hükümet biçiminin yeniden kurulmasını açıkça talep eden anayasal siyasi düzenlemelerin baş düşmanı ile ittifak kurduğu için bu talep anlaşılabilir görünüyor. TPLF defalarca federal hükümeti tanıdığını iddia ediyor, ancak merkezi hükümeti ortadan kaldırma arzusunu gizlemiyor. Bu durumun, bir azınlık yönetimini yeniden kurma potansiyelini ortaya çıkaracağı söylenebilir.
Askeri güç ve iddia ettikleri sosyo-politik üslerdeki popülerlik düzeyi açısından TPLF/TDF'den daha az güçlü olmalarına rağmen, birkaç isyancı silahlı grup da aktif olarak federal hükümete karşı savaşıyor.
Savaşın diğer tarafında, TPLF/TDF'ye karşı savaşmak için bir araya gelen bir grup silahlı kuvvet bulunuyor. İlk olarak, komutan şefi PM Abiy olan Etiyopya Ulusal Savunma Kuvvetleri (ENDF) geliyor. Etiyopya hükümetinin TPLF'ye karşı neden savaş açtığına dair belirgin ve kararlı arzusuna kadar görüşler bölünmüş durumda. Bazıları, hükümetin TPLF ile sadece Abiy liderliğindeki reformu kabul etmesi için savaştığına dikkat çekiyor. Bunu, ana savaşanların anayasanın operasyonel olarak sürdürülmesi de dahil olmak üzere birçok temel siyasi konu hakkında daha geniş bir ortak anlayışa sahip olmaları gerçeğine dayanarak haklı çıkarıyorlar. Hükümetin son iki yılda TPLF ile yaptığı birkaç habersiz görüşme dikkate alındığında, anayasa ve mevcut siyasi düzenleme aralarında bir çekişme noktası olarak görülmedi. Bu iddialarla oldukça çelişen, bazıları Abiy'in “reform”un başarılı olması için TPLF'nin tamamen elden geçirilmesini istediğini belirtiyor. Siyasi aktörlerin belirli unsurları için, TPLF ortadan kaldırılırsa ve savaşın bu amaca hizmet edeceğine inanırsa “reform” başarılı olacaktır. Bu hedeflerin belirsizliği, ttimmir hayilden dolayı önemli bir anlama işaret etmektedir.
Ttimmir Hayil'in güçlü bir üyesi olan Eritre Ordusu ikinci sırada yer alıyor. Etiyopya'nın iç çatışmasına açıkça müdahil olduğunun tekrar tekrar reddedilmesine rağmen, Eritre'nin çıkarları karmaşık değildir. Tarih, Eritre Halk Kurtuluş Cephesi (EPLF) ve TPLF'nin yaklaşık yirmi yıl boyunca Marksist Etiyopya hükümetine karşı el ele savaştığını ve ardından 1991'de sırasıyla Asmara ve Addis Ababa'yı kontrol ettiğini kaydetti. Eski isyancılar düşmanları dönüştürerek Etiyopya'yı gören sınır çatışmasına yol açtı. askeri olarak galip geldi. Daha sonra, uluslararası mahkeme tartışmalı arazinin Eritre'ye verilmesi gerektiğine karar verdi, ancak TPLF liderliğindeki Etiyopya hükümeti, iki eski dostu yirmi yıl boyunca belirsizlik içinde tutan toprakları asla teslim etmedi. Bu durum, Eritre için hesaplanamaz iç hasar ve uluslararası izolasyon anlamına geliyordu. Pek çok araştırmacı, Eritre hükümetini harekete geçirenin intikam olduğu konusunda hemfikirdir. Bu durum, Eritreli isyancıların 1998 öncesi ve sonrası Etiyopya-Eritre savaşı sırasında kurulmasına yardım ettiği bir örgüt olan TPLF'nin neden olduğu iddia edilen uzun bir süre boyunca Eritre hükümetinin maruz kaldığı acılara bir misillemedir.
Timmir Hayil'i içeren üçüncü kategori, Amhara ve Afar bölge devletlerinden Fanno, özel kuvvetler ve milisleri kapsıyor. Görünürde bunlar Etiyopya Ordusu ile ortak hedefleri olan ve farklı komuta zincirleri ile geçici bir amaca hizmet etmek için seferber edilmiş kuvvetlerdir. Afar bölgesinde faaliyet gösteren kuvvetler dışında sahadaki gerçek farklı. Tigray'ın güney ve batı kesimlerinde faaliyet gösterdiği iddia edilen bazı düzenli ve düzensiz silahlı kuvvetlerin, iddiaya göre federal hükümetten ve ilginç bir şekilde menşe Devletlerinden farklı çıkarları olan gruplar olduğu iddia ediliyor. Bu grupları iki çıkar karakterize edebilir. Grupların öne çıktığı daha geniş ilgi, Etiyopya'nın belirli bir kimliğin egemenliği tarafından dikte edilen birliğinin altını çizen siyasi ideolojidir. Ancak yaygın olarak bilinen terimlerle, ilgi 1991 öncesi Etiyopya'yı restore etmektir. İkinci endişe, görünüşe göre, Kasım 2020'de savaşın başlamasından bu yana kontrol etmeye devam ettikleri bir arazi meselesi. Muazzam askeri varlıkları ve TPLF/TDF'ye karşı savaşları, susam ekiminde öne çıkan geniş bir tarım arazisini savunuyor. Bölge, 1991 ve 2020 yılları arasında anayasal olarak tanınan Tigray Eyaleti'nin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Gruplar, Etiyopya hükümetinin kendisinin TPLF/TDF'ye olduğundan daha ateşli düşmanlardır.
Afrika'daki yerel ve eyaletler arası çatışmaların karakteristik olarak komşu ülkelerden ve Atlantik'in ötesinden destek aldığı bilinmektedir. Etiyopya’daki durum bundan farklı değildir. Etiyopya'nın iç çatışmaları, yurt dışından farklı türde destekler almıştır. Egemen bir Eritre devletinin ortaya çıktığı Etiyopya iç savaşının yakın tarihinde, Sudan da dahil olmak üzere Körfez devletlerinin desteği çok büyüktü. 1998-2000 Etiyopya-Eritre savaşında komşu ülkeler de rol oynamıştır. Tarih şimdi tekerrür ediyor, ancak bu savaşın sonu, özellikle barış sürecini hiç desteklememiş bazı gruplar için hayal kırıklığı yaratabilir.
Refaranslar
Comments