Etiyopya'nın nüfusunun %60'tan fazlası elektriğe ulaşamamaktadır. Bu sebeple baraj etiyoplılar için büyük bir önem taşımaktadır. Fakat elektriğe erişmekte sorun olmayan ülkelerden Sudan ve mısırlı siyasetçiler bu konuda itiraz etmektedirler. Buna göre Etiyopya Başbakanı Dr. Abiy Ahmed, komşu devletleri doğru yönlendirmek için işleri zorluyor, gerginlikleri gidermek için doğrudan Mısır ve Sudan'a gittiği gibi, Etiyopya barajın rezervuarlarını kısmen dolduracakken, devletler arasındaki ilişkiler bozulmaya başladı. Anlaşmazlıklar, sömürge anlaşmalarının uygulanabilirliği, ekonomik kalkınma ve su hakkının dengelenmesi ve etkili bölgesel işbirliğini kolaylaştırmanın yolları ile ilgilidir.
Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) birçok Etiyopyalı için ulusal bir gurur kaynağıdır çünkü baraj Etiyopyalılar için Etiyopyalılar tarafından inşa edilmektedir. Son 13 yıldır Etiyopya diasporası, diasporadan beklenebilecek belirgin siyasi farklılıklara hiç bakmaksızın GERD'in inşasını hem mali hem de diplomatik olarak desteklemektedir. Ancak bu destek, barajın ilk dolumu gerçekleşene kadar hiç bu kadar büyük bir artış görmemişti. GERD'in ilk dolumu sadece Etiyopya diasporasının verdiği destek oranını hızlandırmakla kalmamış, aynı zamanda motivasyonunu da en üst seviyeye çıkarmıştır. Etiyopya diaspora topluluğu, özellikle Büyük Etiyopya Rönesans Barajı (GERD) müzakereleri bağlamında Etiyopya'nın diplomasisine önemli katkılarda bulunmuştur. İşte önemli bir rol oynadıkları bazı yollar:
"GERD davası için hukuki müdafaa ve lobicilik"
Etiyopya diaspora topluluğu, GERD projesi Etiyopya'nın çıkarlarını savunmak için aktif olarak çalışmaktadır. Barajın Etiyopya'nın kalkınması için önemi konusunda farkındalık yaratmak ve Etiyopya'nın tarafına destek toplamak için mevcut tüm ağlarını ve platformlarını kullandılar. Bu bağlamda, özellikle Orta Doğu, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Afrika, Avustralya ve diğer birçok batı ülkesi gibi ülkelerdeki Etiyopya Diasporaları, Abiy Ahmed hükümeti 2018'de göreve geldiğinde zaten sıkışmış olan GERD'de devrim yapma ve yeniden inşa etme konusunda Etiyopya Hükümeti ile dayanışma içinde olmak için ülke içindeki ve dışındaki Etiyopyalıları seferber etmiştir. Hukuki işlemlerin tamamlanması için ana akım ve medya platformlarını kullandılar. üstlenmek için ana akım ve sosyal Medyaları kullandılar. Esas olarak, Facebook ve twitter, GERD'i desteklemek için çok sayıda kampanya yürütmek için kullanılan sosyal medya platformları arasındadır. Bu doğrultuda, Etiyopya diaspora toplulukları, barajın inşasını savunmada ve GERD'in amacı konusunda dünya ulusları arasında farkındalık yaratmada önemli bir rol oynamıştır.
2 - 5 Temmuz 2020 tarihleri arasında Büyük Etiyopya Rönesans Barajı'nın (GERD) inşası için farkındalık ve destek yaratmayı amaçlayan küresel bir sanal kampanya düzenlendi. Birleşik Krallık merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Barış ve Uzlaşma için Birleşik Etiyopyalılar (UE4PR) tarafından Global Bilgi Değişim Ağı (GKEN) ve Etiyopya Uluslararası Abay Profesyonel Desteği (EIPSA) ile işbirliği içinde düzenlenen kampanya, uluslararası toplumun üyelerini Rönesans Barajı, müzakere süreçleri hakkında bilgilendirdi ve ayrıca barajın tamamlanması için kayda değer miktarda fon toplamıştır. Kampanyanın bir parçası olarak, tüm Etiyopyalılar ve Etiyopya dostları, Facebook, Twitter, LinkedIn ve Instagram'da #Barajbenim hashtag'lerini kullanarak GERD ile ilgili haberleri ve kampanya materyallerini yayarak el ele vermeye ve GERD'in Elçileri olmaya çağrıldı. (Etiyopya, 2020).
Kampanyayı başlatan dönemin Etiyopya Dışişleri Bakanı H.E. Gedu Andargachew, Diaspora'ya gönderdiği video mesajında Etiyopyalıları ve Etiyopya kökenli yabancı uyrukluları desteklerini iki katına çıkarmaya ve kendi ülkelerindeki yabancı devlet kurumlarına, sivil kuruluşlara ve medyaya ulaşarak Etiyopya'nın GERD konusundaki haklı ve istikrarlı duruşunu savunmaya ve baraj için destek oluşturmaya çağırdı. Çağrıya kulak veren Birleşik Krallık'taki ve yurtdışındaki Etiyopyalılar, binlerce kişinin GERD'i desteklemek için sosyal medya içeriği ve videoları yayınladığı ve diğerlerini barajın tamamlanması için desteklerini sürdürmeye teşvik ettiği kampanyaya katıldı.
Bu kampanyalar, bazı bireylerin ve batılı ülkelerin Büyük Etiyopya Rönesans barajının (GERD) inşası konusundaki tutumlarını değiştirmede muazzam etkilere sahiptir. Etiyopya diasporası, barajın inşa edilme amacının Mısır ve Sudan'ın diğer kardeş ülkelerini tehdit etmek değil elektrik üretmek olduğunu açıkça vurgulamıştır. Diaspora tarafından savunulan gerçekler şunlardır: Etiyopya Nil sularının %86'sından fazlasına sahipken ve nüfusunun %60'ından fazlası elektrik sorunu yaşarken, Mısır tüm vatandaşlarına evrensel elektrik erişimi sağlamıştır. Etiyopya Nil sularından adil ve eşit pay isterken, aşağı havza ülkeleri Nil sularının %0'ını Etiyopya'ya bırakan sömürge dönemine ait bir anlaşmayı uygulamaya çalışmaktadır.
Başbakan Abiy Ahmed'in (PhD) Diaspora ekipleriyle GERD inşaatlarının sevinçler içinde incelediği esnasında çekilen bir fotoğraf;
Etiyopya'nın Nil suları üzerindeki meşru hakları arayışında, diasporadaki birçok kişi Etiyopya'nın karanlıktaki halkına ışık sağlama yönündeki adımlarını desteklemek için mitingler düzenledi. ABD, Avrupa ve Avustralya'da olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki büyük şehirlerin sokakları, Etiyopya'nın Nil üzerindeki adil payını talep eden Etiyopyalıların ve Etiyopya dostlarının çığlarına tanık oldu.
Etiyopya diasporası üyeleri, Nil sularından adil pay talebi için sadece batı başkentlerinin sokaklarını doldurmakla kalmadı, aynı zamanda farklı halkla ilişkiler kampanyaları yürütüyor ve medya platformlarını kullanarak Etiyopya'nın davasını tüm dünyaya duyurmaya çalıştılar Arap ülkelerinde yaşayan Etiyopyalılar ya da Arapçayı iyi bilenler, Arap kanallarında Mısır'ın bu bölgedeki statükocu tekeline meydan okuyan ekran yüzleri haline geldiler. Arap kültürü ve kendi ülkelerinin tarihi konusunda çok yönlü olan Etiyopyalılar tarafından, kabul görmüş yanlış anlatılar yavaş yavaş yıkarak ve sahadaki gerçekleri yansıtan yeni bir gerçeklik inşa etmektedir. Arap kanallarında öne çıkan Etiyopyalılar arasında Mohammed Al Arusi, Ustath Jemal Bashir ve genç aktivistler, Süleyman Abdela ve diğerleri yer alıyor.
Etiyopyalı eski Daispora Mohammed Al-arusi tarafından Arapça dilinde yapılan Medya Kampanyası
Yabancı uzmanlar da bu barajın inşa edilme amacına ilişkin görüşlerini sunmuş ve Etiyopya'nın bu konudaki tutumunu desteklemeye başlamışlardır.
Aynı zamanda Etiyopya'nın İskoçya Fahri Konsolosu olan Batı İskoçya Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve CAREED (Afrika İşletme ve Ekonomik Kalkınma Araştırma Merkezi) Direktörü Profesör John Struthers bir video mesajında GERD projesinin Etiyopya'ya sağlayacağı ekonomik faydaları özetledi.
"Nüfusun belki de en fazla %25-30'unun elektriğe erişebildiği bir ülkede, fazladan 6 GW hidroelektrik elektrik üretecek olan bu projenin büyüklüğü gerçekten büyük bir değişim yaratacaktır. Bazı ekonomistler tarafından elektrik üretiminin ülkenin ihtiyaç duyduğunun iki katı olacağı tahmin edilmektedir. Bu nedenle Etiyopya, Afrika kıtasındaki en büyük elektrik ihracatçısı haline gelebilir. Ayrıca, GSYİH büyümesi açısından, bazı tahminler bunun önümüzdeki 10-15 yıl içinde %35-40'a kadar çıkabileceğini göstermektedir."
Eski milletvekili ve İngiltere Başbakanı'nın Etiyopya Ticaret Elçisi Jeremy Lefroy yaptığı açıklamada GERD'in "Etiyopya, Sudan ve Mısır'a sel ve su baskınlarını önlemede önemli ek faydalar ve güvenilir bir su kaynağı sağlayacağını" söyledi. Lefroy ayrıca; "Büyük Etiyopya Rönesans Barajı'nın Etiyopya ve bölgedeki tüm ülkeler için sürdürülebilir düşük karbonlu enerji üretmek açısından ne kadar önemli olduğunu takdir ediyorum... Bu, doğal kaynakların egemen uluslar arasında nasıl barışçıl ve işbirliği içinde paylaşılabileceğini dünyaya göstermek için bir fırsattır." dedi.
Diasporanın GERD'e Mali Desteği
Diaspora topluluğu GERD'in inşası için mali destek de sağlamıştır. Fon oluşturma çabaları ve bağışlar yoluyla baraj projesinin finanse edilmesine katkıda bulunarak Etiyopya'nın kalkınmasına olan katkılarını göstermişlerdir. Etiyopya hükümeti, diasporayı ülkenin kalkınmasına ve mali durumunun iyileştirilmesine yardımcı olmak için hem finansal olarak hem de değerli bilgi ve birikim alışverişi yoluyla ülkeye yatırım yapmaya teşvik etmiştir. Son birkaç on yılda giderek artan havale akışıyla birlikte, diasporanın ülkenin kalkınma çabalarındaki rolü büyük önem kazanmış ve hükümet tarafından takdir görmüştür. Diasporanın yıllar boyunca yaptığı mali katkının etkisini göz önünde bulunduran hükümet, diasporanın potansiyelini sonuna kadar kullanabilecek farklı yaklaşımlar geliştirmektedir. Bu mekanizmalar faaliyete geçtiğinde, mali desteğin artması beklenmektedir. Son zamanlarda bankacılık düzenlemeleri, çifte vatandaşlığa sahip Etiyopyalı diasporanın özel ticari bankalarda yatırım yapmasına ve hisse satın almasına, devlet ağırlıklı finans sektöründe kredi işleri kurmasına ve büyük altyapı projelerine katkıda bulunmasına izin verecek şekilde esnekleştirildi. Sonuç olarak, diasporanın GERD'in inşasına yaptığı mali katkı 2012 yılında 784.000 doların az üzerinde iken sadece son üç yılda dört kat artarak 6 milyon doların üzerine çıkmıştır. Bu katkı ya tahvil satın alarak ya da barajın tamamlanması için hibe olarak büyük miktarlarda para vererek yapıldı. Toplamda, son on yılda diaspora 50 milyon dolara yakın katkıda bulunmuştur. Etiyopya Diasporası GERD için kaynakları seferber etmek amacıyla farklı sosyal medya kampanyalarından önemli ölçüde yararlanmıştır.
"GERD için Uzmanlık ve Bilgi Paylaşımı"
Etiyopya diaspora topluluğunun birçok üyesi mühendislik, su kaynakları yönetimi ve uluslararası ilişkiler gibi çeşitli alanlarda uzmanlığa sahiptir. Etiyopya hükümeti tarafından GERD müzakerelerinde yer alan Etiyopyalı yetkililer ve uzmanlarla bilgi ve becerilerini paylaşmaları için resmi olarak davet edildiler ve değerli içgörüler ve bakış açıları sağladılar. Mali havalelerin yanı sıra, beceri, bilgi ve sosyal havale akışları da, özellikle diaspora derneklerinin kalkınma süreçlerinin itici gücü olarak önemi daha fazla dikkat çekmiştir. Diaspora Katılım Direktörlüğü ise tek pencere hizmeti sunarak diasporanın ticaret, yatırım ve turizm sektörlerine katılımını kolaylaştırmaktadır. Ayrıca diasporanın bilgi ve teknoloji transferini; havale akışını, bankacılık sektörü yatırımını ve diğer diaspora katılım faaliyetlerini teşvik etmektedir. Daha da önemlisi, farklı Etiyopyalı akademisyenler, çoğunlukla Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerinde faaliyet gösteren çeşitli global medya kanallarında GERD ile ilgili gerçekleri ortaya koymaktadır." Diaspora topluluğu, konumu ve statüsünün değişen bir imajını takip etmiyor, bunun yerine vatandaşlığa ve Etiyopya ulusal kimliğine dayanan uygulanabilir iyi bir temsil, Etiyopya diasporasının uzmanlık tecrübesi ve bilgi paylaşımı katkıları olarak kabul edilebilir.
"Kültürel diplomasi"
Etiyopya diaspora topluluğu, Etiyopya kültür ve kültürel mirasının uluslararası arenada tanıtılmasında da önemli bir rol oynamıştır. Etiyopya'nın zengin kültürel çeşitliliğini sergileyerek, Etiyopya'nın yumuşak gücünü artırmaya ve yurtdışındaki imajını iyileştirmeye yardımcı oldular, bu da diplomatik ilişkiler üzerinde olumlu etkileri olabilir.
Özet
Genel olarak, Etiyopya diaspora topluluğu Etiyopya'nın diplomasisinde, özellikle GERD inşaatı ve doldurma prosedürlerinin ilerletilmesinde kilit bir rol oynamaktadır. Onların olumlu katkıları, Etiyopya'nın dış baskılara direnmesine ve bu kritik konuda ulusal çıkarlar konusundaki duruşunu sağlam bir şekilde ilerletmesine yardımcı olmuştur. Bu doğrultuda Etiyopya hükümeti, kendi ülkelerine güvenilir diaspora yatırımı çekmek için son yıllarda benimsenen çeşitli politika reformlarının uygulanması yoluyla diasporanın ülkenin ekonomik kalkınmasına katılımını derinlemesine güçlendirmeli ve bu konuda cesurca çalışan diaspora kuruluşlarını ve bireyleri takdir etmelidir. Etiyopya'nın geleceği kuşkusuz yurt içindeki ve yurt dışındaki çocuklarının elindedir. "Hiçbir güç, uluslararası su sözleşmelerine ve güvenliğe uymak suretiyle Nil Nehri'ni kullanmalarını engelleyemez.
Referans
BN. (2021). Etiyopya Diasporası: GERD için Avukat. Addis Ababa: Ayssinia İş Ağı.
Etiyopya, E. o. (2020). #ItsMyDam: Birleşik Krallık'taki Etiyopyalılar ve Etiyopya Dostları sanal kampanyada GERD'i destekliyor. Londra, Birleşik Krallık: Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçiliği.
ENA. (2023). GERD'e Destek İçin Dünya Çapında Twitter Kampanyası Başlatıldı. Addis Ababa: Etiyopya Haber Ajansı
Comments