top of page
Yazarın fotoğrafıAlioune Aboutalib Lô

Çad ve Senegal Arasındaki Diplomatik İlişkilerin Adli İşbirliği Yayı

Senegal ve Çad arasındaki ilişkiler 1960'lı yıllara kadar uzanmaktadır. Her ikisi de 1960 yılında bağımsızlığını kazanan eski Fransız sömürgeleri, kökleri ortak sömürge geçmişlerine dayanan çok boyutlu ilişkiler geliştirmiştir. Çadlı askerler, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa'yı kurtarmak için Senegalli meslektaşlarıyla birlikte savaşmış ve bazıları Thiaroye 44'ün kurbanları arasında yer almıştır. Ancak iki ülke arasındaki modern tarihe özellikle 1982-1990 yılları arasında Çad'ın eski başkanı olan Hissène Habré'nin sürgünü damgasını vurmuştur. O zamandan bu yana iki ülke arasında geliştirilen çeşitli işbirliği alanlarına ek olarak, adli işbirliği Çad ve Senegal arasındaki ilişkilerin ana odak noktalarından biri olmuştur. Bu makale Ndjamena ve Dakar arasındaki diplomatik ilişkilerin bu yönünü ve iki ülke arasında çeşitli alanlarda imzalanan başlıca mutabakat zabıtlarını incelemektedir.



Çad ve Senegal Arasında Adli İşbirliği

1990 yılında Hissene Habré, Idriss Deby'nin birliklerinin tehdidi altında önce Çad'dan sonra da Kamerun'dan kaçarak Senegal'e siyasi sığınma hakkı elde etti. Eski devlet başkanı o zamanlar ciddi suçlamaların konusuydu: 1992'de "suçlar ve zimmete para geçirme" ile ilgili bir soruşturma komisyonu, Habré rejiminin muhalifleri arasında Dokümantasyon ve Güvenlik Müdürlüğü tarafından tutuklanıp işkence gören 40.000'den fazla kurbanı öldürdüğünü bildirdi. Ocak 2000'de, Çadlılar ve STK'ların "evrensel yargı yetkisi” ilkesi adına 1998'de eski Şili diktatörünün Londra'da tutuklanması olan "Pinochet olayı "ndan esinlenerek yaptıkları şikayetin ardından Dakar'da Habré hakkında "insanlığa karşı suçlar ve işkence eylemleri" nedeniyle adli soruşturma açıldı. Bu, Habré'nin "işkence eylemlerine suç ortaklığı" ile suçlanmasına yol açtı. 2005 yılında Belçika da Habré hakkında "uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlalleri" nedeniyle uluslararası tutuklama emri ve iade talebi çıkardı. Başkan Abdoulaye Wade döneminde, Senegal 2006 yılından beri Afrika Birliği tarafından Habré'yi yargılamakla görevlendirilmiş olmasına rağmen, süreç başarıya ulaşmakta zorlandı. 2012 yılında Macky Sall iktidara geldiğinde Hissène Habré'nin Dakar'da yargılanacağını açıkladı. Aynı yılın Ağustos ayında Senegal ve Afrika Birliği, Aralık ayında Parlamento tarafından onaylanan ve ikisi soruşturma ve kovuşturma, biri ağır ceza mahkemesi ve biri de temyiz mahkemesi olmak üzere dört "Olağanüstü Afrika Dairesi" (EAC) kurulmasını öngören bir anlaşma imzaladı. 3 Mayıs 2013 tarihinde Çad Cumhuriyeti ve Senegal Cumhuriyeti, 7 Haziran 1982 ile 1 Aralık 1990 tarihleri arasında Çad'da işlenen Uluslararası Suçların Kovuşturulması için Adli İşbirliği Anlaşması imzaladı. Anlaşma, diğer hususların yanı sıra, adli kararların tebliğini; kişilerin ifadelerinin ve beyanlarının alınmasını; tanıkların ve uzmanların ifade vermek üzere çağrılmasını; tanıkların ve uzmanların ifade vermek üzere çağrılmasını; ve belgelerin, raporların, bilgilerin ve delillerin teslim edilmesini içermektedir. Bu anlaşma Senegal ve Olağanüstü Afrika Daireleri'nin Hissène Habré'nin iddianamesini ve yargılamasını etkin bir şekilde başlatmalarını sağladı. 30 Haziran 2013 tarihinde Hissène Habré Dakar'da gözaltına alındı ve iki gün sonra, rejimi altındaki baskıdan sorumlu diğer beş yetkili ile birlikte, kendisini tutuklu yargılayan EAC yargıçları tarafından savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve işkence ile suçlandı.


Yaklaşık iki yıl süren soruşturmanın ardından Hüseyin Habré, CAE Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi, yargılandı ve 2016 yılında insanlığa karşı suçlar, tecavüz, infazlar, kölelik ve adam kaçırma suçlarından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Covid-19'a yakalandıktan sonra 2021 yılında Dakar'da öldü. Bu dava, Afrika'daki devlet başkanlarının cezasız kalmasına son verme mücadelesinde önemli bir adımdı.



Diğer işbirliği alanları

İki ülke eğitim ve öğretim alanında çok önemli bir ilişkiye sahiptir. Çok sayıda Çadlı yönetici ve öğrenci Senegal'de eğitim görmüştür ve bunların büyük bir kısmı Dakar'daki Cheikh Anta Diop Üniversitesi'nde eğitim görmüştür. Senegal'de yaklaşık 2500 Çad kökenli öğrenci bulunmaktadır. Senegal'deki Çad konsolosu "Yüksek Öğrenim ve Araştırma alanındaki işbirliği iki taraf arasında yoğunlaşmış, 07 Mart 2014 tarihinde Dakar'da imzalanan bir İşbirliği Anlaşması ile somutlaşmış, araştırmacı, öğretmen ve profesör değişimleri çoğalmıştır" açıklamasında bulundu.


İki ülke diğer alanlardaki işbirliklerini de güçlendiriyor. Örneğin Senegal'in önemli ilerleme kaydettiği dijital alanda iki ülke birlikte çalışmaya kararlıdır. 2016 yılında iki ülke arasında, Çad Bilgi ve İletişim Teknolojileri Geliştirme Ajansı'nın (ADETIC) Çad Devleti'nin BT politikasını uygulamak için Senegal Devlet BT Ajansı'ndan (ADIE) ilham almasının önünü açan bir mutabakat zaptı imzalandı. Bu anlaşma ADETIC'in stratejik gelişim planının hazırlanmasını, Çad idari yapılarının web sitelerinin uyumlaştırılmasını ve modernleştirilmesini, ADETIC için bir kaynak merkezinin araştırılmasını ve uygulanmasını, Çad Devleti için iletişim hizmetlerinin uygulanmasını (hükümet mesajlaşma, barındırma, posta yönetimi, web portalları, vb) ve tele-prosedürlerin ve tüm Çad'ı kapsayan bir idari intranet ağının uygulanmasını içermektedir. Ayrıca Ocak 2023'te iki hükümet kentsel planlama, arazi kullanımı ve konut sektöründe bir mutabakat zaptı imzaladı.


Özetle, Senegal ve Çad arasındaki ilişkiler kardeşçe olmaya devam etmektedir. Cumhurbaşkanı Mahamat Idriss, Macky Sall'ın 2022'de Njamena'ya yaptığı ziyaret sırasında geçiş sürecinde Senegal'in yardımını istemekten çekinmedi. Çad'ın, "özellikle çeşitli akademik disiplinlerde çok sayıda Çadlı yöneticiye sağlanan kaliteli eğitim yoluyla, gelişimine her zaman katkıda bulunan Teranga ülkesinin desteğine güvenebileceğini ve bunlardan bazılarının şu anda Cumhuriyet'in bu yüksek yerinde önemli pozisyonlarda bulunduğunu belirtti.


REFERENCE

“Accord de Coopération Judiciaire Entre Le Sénégal et Le Tchad,” 2013.

“Consul Du TCHAD || Sénégal.” Accessed May 17, 2023. http://consulatchadakar.net/#presentation.

DJOYUM, Beaugas Orain. “Informatique : le Tchad va bénéficier de l’appui du Sénégal.” Digital Business Africa (blog), March 14, 2016. https://www.digitalbusiness.africa/informatique-le-tchad-va-beneficier-de-lappui-du-senegal/.

Kum, Peter. “Le Tchad Demande l’appui Du Sénégal Pour Aller Au Bout de La Transition.” Accessed May 16, 2023. https://www.aa.com.tr/fr/afrique/le-tchad-demande-l-appui-du-sénégal-pour-aller-au-bout-de-la-transition/2662732.

Magazine, Le Point. “Tchad - Hissène Habré : les dates-clés, de l’exil au procès à Dakar.” Le Point, July 20, 2015. https://www.lepoint.fr/afrique/tchad-hissene-habre-les-dates-cles-de-l-exil-au-proces-a-dakar-20-07-2015-1949967_3826.php.



10 görüntüleme

Comments


bottom of page